ZIJN en DOE modus, (wat) maak(t) het verschil!?

De doe modus, die van kritisch, analytisch denken, functioneert vaak heel doeltreffend bij het oplossen van problemen in onze externe wereld. De doe-modus helpt ons uitstekend met het bereiken van onze doelen in alledaagse situaties en bij het oplossen van bijvoorbeeld technische problemen.
 
De ZIJN-modus is het tegengif voor de problemen die de doe-modus veroorzaakt. Het werkt niet door middel van kritisch denken maar door middel van bewustheid; negatieve stemmingen, herinneringen en denkpatronen aanpakken zodra ze opkomen door middel van bewustheid.
De zijn-modus is een volstrekt andere manier van weten dan het denken van de doe-modus, niet beter, alleen anders. De zijn-modus biedt wel een heel andere manier om ons leven te leiden en om te gaan met onze emoties, onze stress, onze gedachten en ons lichaam. Het  is een vermogen dat we allemaal al bezitten, het is alleen vaak wat verwaarloosd en onderontwikkeld. 
Niet nadenken over dingen maar ze rechtstreeks ervaren. Bewust ervaren is meer dan denken, we kunnen ons ervan bewust zijn dat we denken. 
 
doe-en-zijns-modus-afbeelding
 
Bij het oplossen van problemen in ons interne emotionele leven schakelen we heel snel de doe-modus in omdat deze zo effectief is bij problemen van onze externe wereld. We zijn bezig met vruchteloos piekeren met het feit dat we bijvoorbeeld niet gelukkig zijn en met de oorzaken, betekenissen en gevolgen daarvan. We gaan piekeren omdat we denken dat het helpt, maar het werkt averechts, het maakt de ellende alleen maar groter.
 
De kernvaardigheid bij het ontwikkelen van de bewustheid van de zijn-modus is de bewustheid die ontstaat door doelbewust aandacht te geven aan de dingen zoals ze zijn, op het moment zelf en zonder te oordelen. In de Mindfulnesstraining leren we om vanuit de doe-modus om te schakelen naar de zijn-modus, wanneer de doe-modus niet helpt, zodat we meer in harmonie kunnen zijn met onze emoties.
Contact met Mikpunt
  • e-mail:
  • telefoon: 06-46286249
  • via het contactformulier
Mikpunt op Facebook
Aanmelden nieuwsbrief
Aanmelden voor de nieuwsbrief van Mikpunt Counseling en Coaching

Wil je de nieuwsbrief van Mikpunt Counseling en coaching ontvangen?


aanmelden