Voorbij de grens van je brein … multitasken

Het maakt inefficiënt. Dat doen breinwerkers zelfs steeds vaker chronisch, één van de redenen waarom jonge mensen steeds meer burn-out klachten krijgen.
Het belangrijkste instrument om creatief en productief te zijn is ons denkend brein.

 

Het kernprobleem is het continu elektronisch verbonden (ICT) zijn. Het ondermijnt onze intellectuele productiviteit.

 

De kerngrens is dat ons denkend brein niet kan multitasken en als we dat toch proberen dan:

1. hebben ze véél meer tijd nodig om hetzelfde werk te doen. Daardoor werken ze langer, slapen ze minder, wat dan weer de kwaliteit van het denkwerk ondermijnt
2. maken ze meer fouten die ze moeten herstellen, wat dikwijls meer tijd kost dan het meteen goed doen
3. ervaren ze meer chronische stress. Enerzijds doordat de werkdruk stijgt, anderzijds doordat het ‘altijd verbonden zijn’ ons lichaam in een chronische alert-toestand houdt.

Kennis over de grenzen van ons brein is nodig om de enorme mogelijkheden die ICT biedt, te kunnen gebruiken.

multitasken

 

Grenzen van onze drie breinen

Er zijn drie breinnetwerken die een rol spelen bij het nadenken en beslissingen nemen.
Het reflecterend brein. Door dit brein kunnen we abstract denken. Wij kunnen terugdenken aan het verleden en denken aan de toekomst. Wij kunnen denken in termen van ‘wat als?’ en beslissingen uitstellen.
1. Het reflexbrein. De wereld van het reflexbrein is hier en nu, alles wat ik met al mijn zintuigen nu ervaar. Voor dit brein is er geen verleden of toekomst.
2. Het archiverend brein. Daarin slaan we dingen op. Een enkele dag is al genoeg voor vele miljarden bits en bytes aan informatie die we opnemen. Wij vangen gelukkig niet alles op, ons archiverend brein filtert de informatie.
3. Het reflecterend brein en het archiverend brein gebruiken dezelfde ´computer´: ons werkgeheugen. Het archiverend brein gebruikt continu wat er vrij is.

 

Als we hard aan het denken zijn, is er geen ‘werkruimte’ voor het archiverend brein. Pas als we pauzeren, ontkoppelen en bovenal als we slapen, kan ons archiverend brein aan de slag. Het profiteert van elk ‘verloren’ momentje om te ordenen en op te bergen.
Als je als breinwerkers al deze momenten invult met bezig zijn met je smartphone, tablet of computer, dan overschrijdt je een belangrijke breingrens. Dit is funest voor het ontwikkelen van kennis en inzicht en dodelijk voor je creativiteit.

 

Ons denkend brein verbruikt, in verhouding tot de rest van ons brein, veel energie. Het heeft een duidelijke energiegrens.
Een vermoeid denkend brein zal meer kiezen voor de status quo, omdat alles laten zoals het is, niet beslissen, op dat moment het minste energie vergt. We maken dan meer primitieve, slecht doordachte en ook minder ethische keuzes.

We hebben dus niet alleen regelmatige pauzes nodig voor ons archiverend brein om de informatie te verwerken en te archiveren, maar ook voor ons denkend brein om te herstellen.

 

Mails beantwoorden tijdens de uitvoering van een complexe taak, dwingt het werkgeheugen om alles te parkeren in het tijdelijke geheugen en informatie op te halen uit het langetermijngeheugen. Dit gegoochel met informatie kost veel tijd en energie én er gaat veel informatie verloren omdat deze niet opgeslagen werd. Er zijn leuke experimenten die aantonen dat zelfs het wisselen tussen twee simpele taakjes als gevolg heeft dat ze dubbel zoveel tijd kosten dan als je ze na elkaar uitvoert, dat je fouten maakt en dat het meer stress veroorzaakt.

 

Multitasken voorkomen door:
Alle activiteiten voor een afgebakende periode (blokken of segmenten) in te roosteren. Blokverwerking is hét grote geheim van intellectuele productiviteit.

Hoe?
Isoleer verschillende taken in verschillende blokken, combineer verwante taken in eenzelfde tijdsblok en las na elk tijdsblok een pauze in voor het archiverend brein. Respecteer de ingestelde eindtijd van elk tijdsblok, zeker ook van het laatste tijdsblok; tot laat in de avond werken is een bedreiging voor de nachtrust, terwijl voldoende slaap heel belangrijk is voor de kwaliteit en kwantiteit van het denkwerk dat u de volgend dag moet doen. Geoormerkte tijdblokken plannen voor het echte denkwerk, is het belangrijkste. Een denkblok, dat kan ook een echt gesprek zijn, moet volledig gevrijwaard zijn van elke vorm van interrupties: u moet zich beschermen tegen alle stoorzenders.
De belangrijkste zijn e-mail en sociale media en vooral de smartphone. Die moeten uit, radicaal uit.

 

‘Dat kan echt niet’ of een ander excuus is in negen van de tien gevallen een loos excuus van iemand die verslaafd is.

 

E-mails
De enige efficiënte manier om e-mails te verwerken is in een zeer beperkt aantal tijdsblokken, gespreid over de dag. De meeste mensen hebben genoeg aan vier blokken per dag. Wie dat doet, ontdekt meestal heel gauw dat het met driemaal per dag even goed of nog beter gaat.
De meest inefficiënte methode om e-mails en andere boodschappen te verwerken is continu, in zogenaamd verloren tijd.

Niet-beantwoorde e-mails kunnen gerust wachten tot een volgend ingeroosterd tijdsblok. Mensen die nog niets weten over het brein en verwachten dat e-mails meteen beantwoord worden, kunt u uitleggen hoe inefficiënt het is om alsmaar met e-mail en andere boodschappen bezig te zijn. Vraag hun te bellen als het echt dringend én belangrijk is.

 

Conclusie
Om niet over de grenzen van je brein te gaan, om weer efficiënt te worden, is eigenlijk heel simpel, maar dat betekent niet dat ze ook gemakkelijk uit te voeren zijn. In het begin vergt het planning, wilskracht, assertiviteit en discipline. Maar als je eenmaal gewend bent om efficiënter te werken en geniet van de vrijgekomen tijd en kwaliteit, gaat het vanzelf – met af en toe een korte terugval.
Het komt erop neer dat je als professional je denkend brein in bescherming neemt, rekening houdt met de grenzen van je brein door de ICT de baas te blijven, in plaats van er continu door geleid, verleid en misleid te worden. Niet de prachtige technologie is het probleem, maar de manier waarop je die gebruikt, zonder rekening te houden met je verbazingwekkende brein.

 

Dit artikel is gebaseerd op het boek ‘Ontketen je brein’ van Prof. Dr. Theo Compernolle

Contact met Mikpunt
  • e-mail:
  • telefoon: 06-46286249
  • via het contactformulier
Mikpunt op Facebook
Aanmelden nieuwsbrief
Aanmelden voor de nieuwsbrief van Mikpunt Counseling en Coaching

Wil je de nieuwsbrief van Mikpunt Counseling en coaching ontvangen?


aanmelden